Varje år delar Leffe ”Älgmannen” ut ett pris som han kallar Hedershornet.
Priset går till någon som gjort något hedervärt och bra för bygden, för andra människor eller världen.

Per-Olov "Posa" Serenius

Pristagare 2023. Motiveringen löd:

Bäste isracingföraren genom tiderna. Mannen, myten, legenden. Alla som älskar motorsport och särskilt isracing vet vem Posa är. Per-Olov ”Posa” Serenius är en ikon inom sporten och har en imponerande meritlista.

Posa har inte bara vunnit två individuella världsmästerskap, utan han har även tagit hem tre VM-guld i lagtävlingar. Med sina 32 deltaganden i världsfinaler och 22 SM-guld visar han sin konsekventa framgång och dominans på isen.

Inte nog med det, Posa har också erövrat åtta Nordiska mästerskapstitlar och har till och med deltagit i Joy Ride 2008. Hans talang och skicklighet på isen är oöverträffad.

År 2016 hedrades Posa för sina bedrifter genom att bli utnämnd till FIM-legend för sitt enastående bidrag till isracingsporten. Han är en levande legend som inspirerar kommande generationer av isracingförare.

2017 hade han också äran att delta i mästarnas mästare, vilket visar att hans rykte sträcker sig långt utanför isracingvärlden.

Posa Serenius kommer för alltid att vara en symbol för framgång, passion och mod inom motorsporten. Han är en ikon som aldrig kommer att glömmas bort. Han är väl värd hedershornet 2023.

Hornet är tappat av Quintus.

Erik Stenlund

Pristagare 2023. Motiveringen löd: Uppsala sonen som behärskar både isracing och speedway, är verkligen en imponerande idrottsman. Han beskrevs i UNT “Som hämtad ur rekordmagasinet och slog igenom som en explosion över en natt.” Hans framgångar inom isracing är enastående. Med två individuella VM guld, ett VM guld med sitt lag samt fyra VM silver och ett VM brons med sitt lag har han visat sin fullständiga dominans inom den disciplinen.

Men det är inte bara på isracingbanorna Erik har gjort avtryck. Även inom speedway har han imponerat stort. Med ett SM guld och tre säsonger i den engelska speedway ligan har han visat att hans talang sträcker sig över flera motorsportsgrenar.

Hans prestationer och framgångar som idrottsman talar för sig själva. Han är en förebild för andra och en sann mästare inom sin sport. Erik Stenlund är väl värd hedershornet 2023.

Hornet är tappat av Pelle.

John "Ryssen" Fredriksson

Pristagare 2023. Motiveringen löd:

Den glada humoristiska positiva och lättsamma kompisen rakt över skogen som slog igenom med dunder och brak i isracingvärlden med sina ytterrökare och nedlägg i kurvorna så att axeln släpade i isen därav namnet Ryssen.

Efter sin karriär så byggde han en egen isracingbana hemma på sin gård där han arrangerade många tävlingar för sin klubb Funbo MK

John ”Ryssen” Fredriksson kan stoltsera med en imponerande meritlista. Han har vunnit ett individuellt SM-guld och i lag har han vunnit 1 VM-silver och ett VM-brons. Hans prestationer inom isracing har gjort honom till en av de mest framstående och respekterade förarna inom sporten.

John ”Ryssen” Fredriksson har satt sin prägel på isracingvärlden med sitt unika racingstil och engagemang för sporten. Hans framgångar och passion för isracing kommer att leva vidare i historien, och han kommer alltid att vara en legendarisk figur inom motorsporten. Han är väl värd Hedershornet 2023.

Hornet är tappad av Sigge

Bengan Jansson

Pristagare 2022. Motiveringen löd: Bengan Jansson är musikanten, artisten och programledaren som vann en grammis för årets folkmusik. 1995 utsågs han till årets dragspelare. 2012 var han körledare för Visby i Körslaget. Han var också med många år med Östen med resten. Bengan har även uppträtt ihop med Kalle Moreus. Bengan Jansson är en virtuos på dragspel av sällan skådat slag. Hornet är tappat av Quintus.

Martin Schibbye

Pristagare 2022. Motiveringen löd: Martin Schibbye är mest känd som utlandsreporter i Syd och Sydostasien. Han har skrivit i stora tidningar som ”the Times”, Dagens Nyheter, resetidningen Vagabond med flera. Martin greps 2011 tillsammans med Johan Persson under ett jobb i Etiopien misstänkt för terroristbrott och blev dömd till elva års fängelse. Han ansökte om nåd och kom hem till Sverige efter 438 dagar. 2013 skrev Martin en bok om händelsen med titeln 438 dagar, som blev en spelfilm 2019. 2017 fick han Martin Luther King priset genom att modigt och envist stå upp mot orättvisor med pennan som vapen. Hornet är tappat av Pelle.

Stefan Sauk

Pristagare 2021. Motiveringen löd: Stefan Sauk tilldelas Hedershornet för sina enastående skådespelartalanger. Han fick sitt genombrott i ”Tillfälligt Avbrott” som var ett inslag i satirprogrammet Lorry i början på 1990 talet. Karriären fortsatte med att han fick rollen som ”Car Hamilton” i ”Vendetta”. Han vann Guldmasken som ”Bästa manliga musikalartist” 1998 för sin insats i Miss Saigon på Göta Lejon. Han har också på dans i Lets Dance 2010 där han slutade på en femte plats. Dessa exempel är bara en promille av allt som denna man har gjrt fram till nu och därför är han väl värd Hedershornet 2021. Hornet tappat av Linus.

Johan Gustavsson

Pristagare 2021. Motiveringen löd: Johan Gustafsson är väl värd Hedershornet på grund av sin överlevnadsstrategi när han på sin motorcykelresa genom Afrika blev kidnappad på sitt hotell i Mali. När han hölls som fånge i öknen insåg Johan att han kunde köpa sig tid och rädda sitt liv genom att konvertera till Islam. Han levde under tuffa förhållanden och med ovissheten och oron om vad som skulle hända honom. Men så efter nästan 6 år blir han en fri man och får lämna öknen bakom sig för att återvända hem till sin familj i Sverige. Johan är en riktig överlevare och en mycket värdig vinnare av hedershornet 2021. Hornet tappat av Pelle.

Clas "Clabbe" Af Geijerstam

Pristagare 2020. Motiveringen löd: Claes Clabbe af Geierstam är musiker, discjockey, kompositör och radioman. Ja, Clabbe är verkligen en allround-kille. Det var stort när han med gruppen Malta slog Abba i Melodifestivalen 1973. Efter vinsten i Sverige kom de på femte plats i stora finalen i Luxemburg. 1974, när Abba vann med Waterloo, var Clabbe med som ljudtekniker åt bandet till bl.a. Australien. Han blev även känd för sitt extremt snabba sätt att prata mellan låtarna med radioprogrammet Rakt över disc. Hornet tappat av Linus.

Jeanette Åkerlund

Pristagare 2020. Motiveringen löd: Jeanette Åkerlund har, efter hennes dotters tragiska bortgång 2017 på Drottningatan i Stockholm, startat en stiftelse som heter Ebbas änglar. Hon har ett fantastiskt engagemang och samlar in pengar för att förverkliga andra barns drömmar i bl.a. idrott och kultur. Jeanette fick även Hillesgårdspriset 2018 för medmänsklighet och förlåtelse. Hornet tappat av Pelle.

Robert Wells

Pristagare 2019. Motiveringen löd: Robert Wells är en fantastisk pianolirare är känd över hela världen. Han har samarbetat med det bästa artisterna i Sverige som; Jerry Williams, Lill Babs, The Poodles, Charlie Norman, Carola, Lena PH m.m. Turnén Rapsody in Rock har spelats för mer en 1,5 miljoner människor bara i Sverige. Robert Wells musik blev även utsedd som den officiella tv-musiken till Olympiska Spelen 2008 i Peking. Hornet är tappat av Linus.

Janne Schaffer

Pristagare 2019. Motiveringen löd: Janne Schaffers enormt imponerande gitarrspel får även den bästa att blekna. Hans karriär är lång med bl.a. uppdrag som att spela tillsammans med ABBA, Toto, Bob Marley, Ted Gärdestad, Björn J:son Lindh, Björn Skifs med flera. 1980 bildade Janne Schaffer Electric Banana Band tillsammans med Lasse Åberg och Klasse Möllberg. Gruppen rönte stora framgångar med låtar som Banankontakt, Olyckans sång och Zwampen. Hornet tappat av Pelle.

Lasse Åberg

Pristagare 2018. Motiveringen löd: Lasse Åberg är en otrolig skådespelare som medverkat i otaliga filmer och även skrivit manus till en mängd filmsuccéer som gett oss biotittare många goa skratt.
Detta har lett till många fina priser. Bland annat mottog han Ingemar Bergmanpriset 1981 för filmen Sällskapsresan, 1991 belönades han med Guldbaggen för bästa manliga skådespelare i filmen ”Den ofrivillige golfaren” och 2003 tog han emot H.M Konungens medalj 8:e storleken i högblått band.
2012 vann han Albert Engströmspriset och 2015 mottog han Piratenpriset. Lasse har också ett eget museum som är vida känt bland annat för den stora Musse Pigg-samlingen. Lasse Åberg är helt klart värdig hedershornspriset på Gårsjö Älgpark. Hornet är tappat av Linus.

Felicia Grimmenhag

Pristagare 2018. Motiveringen löd: Efter att ha varit med om en så otroligt svår trafikolycka när hon var 17 år då hon förlorade båda sina ben, har Felicia visat att allting går om man bara ger sig tusan på det. Efter bara tio veckor satt hon på hästryggen igen och har sedan dess vunnit Svenska Mästerskapen, Nordiska Mästerskapen och blivit 5:a på Europamästerskapen. Felicia satsar nu på OS i Tokyo, Japan 2020 och hon är verkligen värd Hedershornet. Med sin fightervilja har hon visat att ingenting är omöjligt. Hornet är tappat av Holger.

Niklas Lidström

Pristagare 2017. Motiveringen löd: Nicklas Lidström räknas till en av världens bästa hockeybackar genom tiderna. Under sina 20 år i Nordamerika spelade han för Detroit Red Wings i NHL och vann Stanley Cup hela fyra gånger. Nicklas deltog i tio all star-matcher och har spelat flest slutspelsmatcher, hela 263 matcher, av alla européer. 2009 blev han den förste europé att nå 1000 NHL-poäng och röstades fram av ishockeymagasinet ”the Hockey News” till den bästa hockeyspelaren genom tiderna. Han tog guld VM 1991 med Tre Kronor och guld i OS 2006 där han gjorde det avgörande 3-2 målet. 2015 valdes han in i Hockey Hall of Fame. Hornet är tappat av Linus.

Kim Amb

Pristagare 2017. Motiveringen löd: Kim Amb är en målinriktad grabb som vet vad som krävs för att bli en världsstjärna. År 2011 kom han på 4:e plats i U23-EM i Tjeckien och följde upp det med en 7:e plats i EM i Helsingfors 2012. Där blev han uttagen till OS i London som slutade med en 18:e plats. 2013 vann han Diamond League i Lausanne och kom på 11:e plats i VM i Moskva. Samma år tog Kim sitt 3:e raka SM guld i Borås och snart därpå satte han personligt rekord med 84,61 m i World Challenge-tävlingarna i Zagreb där han blev 4:a. Vid VM i Peking 2015 placerades han som nummer 11 och utsågs även till hederstecknet ”Stor Grabb” detta år. Han kom 7:a i EM i Amsterdam 2016 och samma år tog han hem segern i Finnkampen tillsammans med sina lagkompisar. Det ledde till den första segern för Sverige i spjut sedan 1989. Hornet är tappat av Holger.

Tony Rickardsson

Pristagare 2016. Motiveringen löd: Tony Rickardsson har sex individuella VM-guld, ett par-VM-guld, två lag-VM-guld, sex individuella SM-guld, Bragdguldet år 1999, Jerringpriset år 2005 och tog andra plats i Let’s Dance 2008. Tony, tillsammans med Ove Fundin, är Sveriges genom tiderna bästa speedwayförare. Hornet är tappat av Linus.

Herman Lindqvist

Pristagare 2016. Motiveringen löd: Herman Lindqvist har under närmare 25 år varit ögat utåt i världen som frilans- och krigskorrespondent. Han har utgivit runt 60 böcker och har även producerat framstående tv-serier om Sveriges historia för SVT. Herman har bland annat erhållit H.M. Konungens medalj. Hornet är tappat av Holger.

Barbro "Lill-Babs" Svensson

Pristagare 2015. Motiveringen löd: Barbro ”Lill-Babs” Svensson är en av Sveriges mest folkkära artister som även gjort stor succé i Tyskland. 1958 blev Barbro egen företagare och är nu inne på sitt hedrande 57:e år som entreprenör! Slog igenom med låtar som ”Klas-Göran”, ”Itsy bitsy” och ”Tuff brud” m.fl. på 50-talet. Hornet är tappat av Linus.

Jan Johansen

Pristagare 2015. Motiveringen löd: Jan Johansen, även kallad ”trumslagarens pojke”, är sångare, artist, låtskrivare och en sann entreprenör. Fick sitt stora genombrott 1995 med låten ”Se på mig” som slutade på en hedrande tredje plats i Eurovision Song Contest i Dublin. Hornet är tappat av Holger.

Arna Wåhlstedt

Pristagare från 2014 Motiveringen löd: Arne är något så ovanligt som en kommunalanställd entreprenör! I sitt uppdrag som marknadschef i Enköpings kommun har han verkat för att öka samverkan mellan offentlig verksamhet och näringsliv. Genom sitt engagemang och drivkraft har han bidragit till att sätta Enköping på kartan och locka ett stort antal företag och arbetstillfällen till staden. Hornet är tappat av Gunde.

Tina Thörner

Pristagare från 2014 Motiveringen löd: Tina är en av världens mest framgångsrika kvinnor inom rallysporten. Hon är en positiv och kreativ person med stort entreprenörskap som genom sina föredrag delar med sig av sin erfarenhet och livsfilosofi. Att hon dessutom är väldigt dansant och har en riktig vinnarskalle vet numera alla svenska tv-tittare. Hornet är tappat av Holger.

Måns Zelmerlöw

Pristagare från 2013. Motiveringen löd: Måns Zelmerlöw tilldelas Hedershornet för att han som hårt arbetande entreprenör och artist har med sin glädje, äkthet, spontanitet och aldrig sviktande professionalitet utmärkt sig på ett strålande sätt. Hornet han hedras med är tappat av Gunde, 7 år.

Pär Svärdson

Pristagare från 2013. Motiveringen löd: Pär Svärdson tilldelas Hedershornet för sitt jordnära och praktiska entreprenörskap som skapar nya, smartare lösningar på gamla problem med ett ständigt fokus på kundservice. Hornet är tappat av Holger.

Anders Wall

Pristagare från 2012, och inspiratör till instiftandet av priset. Motiveringen löd: Som superentreprenör och sann lokalpatriot, tilldelas Anders Wall detta Hedershorn. Anders Wall bidrar också till att sprida stjärnglans över bygden och inspirerar var och en att känna stolthet över ort och hem. Hornet har tappats av Holger.

Loa Falkman

Pristagare år 2012. Motiveringen löd: Loa Falkman tilldelas Hedershornet för att han är en fantastisk skådespelare och hovsångare med mycket goda jägaregenskaper. Hornet har tappats av Gunde.